Konut Sigortasında Eşya Teminatı Nedir?

Konut sigortası, poliçende belirtilen durumlar nedeniyle hasar gören binanı güvence altına aldığı gibi kişisel eşyalarında meydana gelen zararları da karşılar. Değerli eşyalar, elektronik aletler, kıyafetler, kasa içinde kilitli tutulan ziynet eşyaları gibi ev içinde kullandığın tüm eşyaların da poliçe kapsamına alınabilir.

Konut Eşya Sigortası Nedir?

Ev eşya sigortası, konut sigortası kapsamında olan tüm eşyalarını pek çok riske karşı güvence altına alır. Bu teminatlardan yararlanmak içinse kullandığın kişisel ya da kıymetli eşyaları poliçe kapsamına alman gerekir. Eşyaların poliçenin yapıldığı günkü satın alma değerine göre güvence altına alınır. Konut eşya sigortası sayesinde deprem, yangın, sel, fırtına, hırsızlık gibi risklere ve çevresel etmenlere karşı eşyalarını koruman mümkündür. Dilersen Neden Konut Sigortası Yaptırmalıyım? yazımızdan konut sigortasının avantajlarını tüm detaylarıyla öğrenebilirsin.

Eşya teminatı konut sigortasının kapsamına ve sigorta şirketlerine göre değişebilir. Yani her konut sigortası ürünü, eşyaların tümünü koruma altına almaz. Bu nedenle teklif alarak konut sigortası teminatlarından ihtiyacına en uygun olanları inceleyebilirsin ve teminat altına almak istediğin eşyalarını da poliçeye ekletmek için bilgi alabilirsin.

Konut Sigortası Eşya Teminatı Neleri Kapsar?

Konut sigortası eşya teminatı, yaşadığın bina ile birlikte senin, konutunda ikamet edenlerin ve misafirlerinin eşyalarını da güvence altına alabilir. Herhangi bir riske karşı poliçe kapsamına alınabilecek eşyalar şu şekildedir:

Kişisel Kullanıma Yönelik Eşyalar

Kıyafetler, aksesuarlar, oyuncaklar, çocukların bakımı için kullandığın araç ve gereçler ve okulda eğitim amacıyla kullandığın tüm materyaller kişisel kullanıma yönelik eşyalardır. Bu eşyalarını, sigortanın yapıldığı zamanki değerlerine göre güvence altına alabilirsin.

Mobilya ve Diğer Eşyalar

Konut eşya sigortası ile sehpa, masa, sandalye, koltuk takımı, yemek odası takımı gibi mobilyalar; avize ve abajur gibi aydınlatma elemanları; halı, perde gibi ev tekstil ürünleri; mutfak ve banyoda kullanılan tabak, çatal, bıçak, banyo takımları, temizlik ve kozmetik ürünleri gibi tüm malzemelerini de poliçe kapsamında güvence altına alabilirsin.

Elektronik Eşyalar

Konut eşya sigortası, elektrik akımının yaşadığın konut içindeki eşyalara verdiği doğrudan ya da dolaylı hasarları karşılar.

Elektronik eşya sigortası kusur ya da hatalar, hırsızlık, yüksek voltaj ya da kısa devre, yangın ya da yıldırım düşmesi, duman, deprem ve sel, 3. şahısların verdiği hasarlar gibi nedenlerle evinde meydana gelebilecek pek çok riske karşı güvence verir.

Televizyon, radyo, sabit ev telefonu, masaüstü bilgisayar, yazıcı, tarayıcı, haberleşme cihazları, çamaşır makinesi ya da bulaşık makinesi gibi beyaz eşyaların, mikrodalga fırın, davlumbaz ve aspiratör, küçük ev aletleri, bilgi işlem ekipmanları, grafik basın yayın ölçüm ekipmanları, tıp cihazları, alarm ve test ekipmanları, akıllı ev sistemleri bu elektronik aletlerin bazılarıdır. Optik ya da mobil kullanıma yönelik olan elektronik eşyaların ise poliçede belirtilmediği takdirde kapsam dışıdır. Herhangi bir risk durumunda bu cihazların da zararlarının karşılanması için elektronik aletlerinin de poliçeye eklenmesi gerekir.

Kıymetli Eşyalar

Kıymetli eşyalar arasında sanat eserleri, tarihi eserler, el halıları, antika değeri taşıyan eserler, el yazmaları, resim, heykel, biblo, ruhsatlı silahlar, ziynet eşyaları, mücevherat ve kıymetli saatler bulunur. Poliçenin üzerine her bir kıymetli eşyanın bedeli yazılır ve hırsızlık durumunda zararın karşılanır. Bazı durumlarda sigorta şirketleri bu eşyaların çekmece, kasa gibi kilitli bir yerde muhafaza edilmesini de isteyebilir.

Garajda Bulunan Araçlar

Poliçeye eklenecek teminatlar sayesinde garajda bulunan araçlarını da güvence altına alabilirsin. Adresinde kapalı halde garajda bulunan motorlu ya da motursuz kara taşıtların ve deniz taşıtların da yangın, sel gibi nedenlerle meydana gelen hasarlarda teminat kapsamında karşılanır.

Nakit Para, Döviz ve Altın

Herhangi bir kasada kilit altında bulundurmadan açıkta tuttuğun ya da kasada sakladığın nakit para, döviz ve her türlü altının da hırsızlık gibi durumlar için teminat dahilinde güvence altına alınabilir. Bu eşyaların nerede saklanacağı da önemli bir detaydır. Poliçeye göre kapsama alanı değişebilir.

Kıymetli Evraklar

Hisse seneti, bono, tahvil, hediye çekleri gibi kıymetli evrakların da poliçe kapsamına alınabilir. Hırsızlık ya da yangın gibi nedenlerle bu evrakların çalınması veya zarar görmesi durumunda evraklar iptal edilir ve ikame masrafların karşılanır. İkamesi mümkün olmayan kıymetli evraklarda ise tazminat, bunların bedelleri üzerinden yapılır. Evinin içi haricinde garaj veya kömürlük gibi yerlerde bulunan kıymetli evrakların da güvence altına alınabilir.

Gıda Bozulması

Voltaj değişikliği gibi nedenlerle derin dondurucu ya da buzdolabının arızalanması sonucunda elektrik şalteri atabilir. Bu gibi nedenlerle elektrik kesintisi yaşanması durumunda bozulan gıdaların masrafları da konut sigortası eşya teminatı kapsamında karşılanabilir.

Konut Dışındaki Kişisel Eşyaların Çalınması

Anahtar, cep telefonu, nakit para gibi konut dışında kapkaç ya da gasp nedeniyle çalınan eşyaların da güvence altına alınır. Nüfus cüzdanı ve pasaport gibi kimlik bilgilerini içeren belgelerin yeniden çıkarılmasını da konut sigortan karşılayabilir.

Konut Eşya Sigortası Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Konut ve Eşya Sigortası Kapsamında Misafirlerin Zararları Karşılanır Mı?

Yangın, hırsızlık, su baskını gibi nedenlerle misafirlerinin eşyalarında ortaya çıkan hasarlar da karşılanabilir. Konut sigortasına misafir sorumluluk teminatı eklendiği takdirde limitler dahilinde zararlar karşılanır.

Komşuların Zarar Gören Eşyaları İçin Masraflar Karşılanır Mı?

Konut sigortası poliçesi, poliçe kapsamında ve limitler dahilinde, komşularının eşyalarında yangın, sel, törer eylemleri, patlama gibi nedenlerle meydana gelen zararları karşılar.

Bir Dizüstü Bilgisayar Konut Dışında Çalınırsa Teminat Kapsamında Sayılır Mı?

Bu durum sigortaya göre değişse de genellikle mobil ve taşınabilir elektronik cihazlar kullanım ya da nakliye harici bir zamanda çalındığında veya hasar gördüğünde sigorta kapsamında sayılmaz. Bu cihazların da güvence altına alınması için poliçende ayrıca belirtilmesi gerekir.

Konut Eşya Sigortası Çalınan Eşyaları Karşılar Mı?

Teminat olarak eklenebilecek seçeneklerden biri de eşyaların güvence altına alınmasıdır. Hırsızlık durumunda, bildirimde bulunduğun tüm eşyalar için sana belirli oranlarda ödeme yapılır.

Elektronik Cihazlarda Sigorta Bedeli Nasıl Hesaplanır?

Elektronik cihazlarda sigorta bedeli yeni cihazın satış bedeli, her türlü nakliye, gümrük ya da montaj tutarı üzerinden hesaplanır. Yeni cihazların için ödenen bu bedelle birlikte cihazın hasar ve arızalar olmadan, hiç zarar görmemiş gibi çalışması amaçlanır.

Elektronik Aletler İçin Hasar Ödemesi Hangi Koşullarda Yapılır?

Poliçede geçen elektronik aletlerde hasar ödemesi, cihazların kısmi ya da tam hasar almasına göre değişiklik gösterir. Kısmi hasarlarda onarılan parçanın piyasa değeri hesaplanır ve tamir masrafların karşılanır. Tam hasar durumunda ise cihazının kullanımına bağlı olarak deformasyona uğraması ve aşınması göz önünde bulundurulmadan hesaplama yapılır.

Konut Sigortası Asistans Hizmetleri Nelerdir?

Konut sigortası,  evini ve eşyalarını deprem, sel, yangın, hırsızlık gibi pek çok riske karşı koruma altına alır ve maddi hasarlarını öder. Asistans hizmetleri ise konut sigortası poliçesi içerisinde yer alır ve gündelik hayatta ihtiyaç duyabileceğin bakım ve onarım hizmetlerini ücretsiz alabilmeni sağlar.

Konut Sigortası Asistans Hizmeti Nedir?

Asistans hizmeti, konut sigortası poliçesinde yer alan teminatlara ek olarak limitler dahilinde ücretsiz yararlanabileceğin hizmetleri içerir. Bu hizmetler genel olarak ev içi bakım ve tamir işleridir. Elektrik ve tesisat problemleri, cam kırılması, anahtarı evin içinde unutman gibi farklı sorunlarda dışarıdan ücretli tamir hizmeti almak yerine konut poliçenin asistans hizmetlerinden yararlanabilirsin. Yani bu hizmetleri poliçen kapsamında ücretsiz olarak kullanabilirsin.

Sigorta şirketleri, asistans hizmetleri için genellikle süre kısıtlaması olmadan 7/24 ulaşım imkanı sunar. Asistans hizmeti, poliçenin başlangıç tarihinden itibaren bir yıl süre için geçerlidir.

Asistans hizmetlerinin kapsamları sigorta şirketlerine ve ürünlerine göre değişmektedir. Bazı konut sigortası poliçelerinde asistans hizmetlerinin sadece birkaçı varken bazılarında ise daha kapsamlı ek hizmetler vardır. Bu nedenle konut sigortası teklifi alarak poliçelerin hangi asistans hizmetlerini kapsadığını öğrenerek ihtiyaçlarına en uygun konut sigortasını kolaylıkla seçebilirsin. Ayrıca hatırlatmakta fayda var, asistans hizmetleri poliçedeki limitlerle sınırlıdır. Limitlerin içerisinde kalan masraflar ücretsiz olarak yapılır.

Konut Sigortası Asistans Hizmetleri Neleri Kapsar?

Konut sigortası asistans hizmetleri teminatları sigorta şirketine göre değişse de genel olarak sunulan hizmetler şunlardır:

Çilingir Hizmeti

Evinin anahtarını unutman ya da kaybetmen durumunda sigorta şirketleri anlaşmalı bir çilingiri ikamet adresine gönderir. Bu hizmeti ücretsiz alabilmen için konutta yaşadığına dair fatura ya da tapu gibi bir belge sunman gerekir. Bu hizmet kapsamında, çilingirin yol ve materyal masrafı karşılandığı gibi zorunlu olarak kilide zarar verilen durumlarda kilit değişimi de karşılanır.

Dahili Tesisat Sorunları

Evinde dahili su tesisatının herhangi bir nedenle patlaması ya da kırılması durumunda konutuna bir tesisatçı gönderilir. Acil tamirat gerektirebilen bu durumlarda, evde kullanılan musluklara giden temiz su tesisatlarından ana su vanasına kadar tüm dahili tesisat, asistans hizmeti kapsamında onarılır. Sigorta şirketi; işçilik masrafını, tesisatçının kullandığı malzemeleri ve yol ücretini poliçede belirtilen sınıra göre karşılar. Bu hizmetten yılda kaç kez yararlanabileceğin ise sigorta şirketinin poliçesine göre değişse de genellikle üç kez ile sınırlıdır.

Elektrik Problemleri

Bu teminat; konutunun içinde bulunan elektrik anahtarlarından ana elektrik sigortasına kadar tüm dahili elektrik tesisatında meydana gelen ve elektriğin kullanılmasını engelleyen hasarları kapsar. Hizmeti almak için onay vermen ile konutun bulunduğu yere en yakın elektrikçi, sigorta şirketi tarafından yönlendirilir. Bu hizmet yalnızca elektrik tesisatı kapsamında geçerli olduğu için priz, elektrik düğmesi, duy gibi materyaller ve elektrikli aletler kapsam dışı tutululur. Sigorta şirketleri, tesisatın eski ve tamir edilemeyecek durumda olması durumunda bu hizmeti kapsam dışına alabilir. Bazı sigorta şirketleri, elektrik tesisatı hasarları nedeniyle konut içinde kalan kişilerin acil kurtarılması gereken durumları da asistans hizmeti kapsamına alabilir.

Cam Kırılması

Konutunun içinde poliçe kapsamına alınan vitrin gibi eşya camlarının ya da konutun dış cephesinde bulunan camların kırılması durumunda bu hizmetten yararlanabilirsin. Cam kırılmasının tüm işçilik ve malzeme masrafları, en yakın camcıyı konuta yönlendiren sigorta şirketi tarafından karşılanır.

Konaklama Masrafları

Su baskını, yangın gibi nedenlerle evinin oturulamaz hale gelmesi durumunda, otelde konaklama masrafların bu teminat kapsamında karşılanır. Kişi başı oda ve kahvaltı fiyatları, otelin konuta olan uzaklığı ve kalınacak gün sayısı sigorta şirketi tarafından belirlenir. Bu ihtiyacını kanıtlamak için fotoğraf ya da itfaiye zaptı gibi belgeleri sigorta şirketi ile paylaşman gerekebilir.

Öngörülemeyen Dönüş Masrafları

Bu teminat; herhangi bir nedenle seyahatteyken meydana gelen hırsızlık, patlama gibi nedenlerle konutunun oturulamaz hale gelmesi ya da pencere ve kapıların zorlanması durumunda, dönüş masraflarını içerir. Bazı sigorta şirketleri birinci dereceden bir yakınının vefatı ya da ciddi şekilde yaralanması durumunda da dönüş masraflarını karşılayabilir. Poliçede belirtilen mesafe göz önünde bulundurularak uçak, otobüs ya da tren bileti sağlanabilir.

Güvenlik Hizmeti

Yangın, su baskını ya da hırsızlık gibi durumlarda konutunda ikamet etmeni güvensiz veya tehlikeli hale getirecek hasarlar meydana gelebilir. Bu durumda sigorta şirketleri, konutun hırsızlıktan korunması amacıyla güvenlik hizmeti verir. Poliçe limiti dahilinde belirli bir süre için bir güvenlik görevlisi ya da bekçi, konutun korunmasından sorumlu olur.

Bakım Hizmetleri

Bakım hizmetleri kapsamında; kombi ve klima bakımı, petek temizliği, halı ve koltuk yıkama hizmetleri sigorta şirketleri tarafından karşılanır. Klima bakımı, genellikle konut içinde bulunan duvar tipi ya da mobil bir klima için geçerli olur. Bazı sigorta şirketleri, diğer klimalar için bakım hizmeti talep etmen durumunda bu hizmetten indirimli şekilde yararlanmanı sağlayabilir. Klima bakımı için de arıza tespiti, gaz basıncının ölçülmesi, filtre temizliği, iç ve dış ünitelerin temizliği ve elektrik kaçağı kontrolü bulunur.

Yoğuşmalı ya da yoğuşmasız kombilerin bakımı da asistans hizmetleri sayesinde ücretsiz yapılabilir. Genellikle yılda bir kez olmak üzere eşanjör ve elektrik kaçağı kontrolü, sıcak su ve kaloriferlerin yanma durumunun kontrolü, gaz basıncı ölçümü ve fan kontrolü yapılır.

Halı ve koltuk yıkamada da limitler poliçede belirlenmiştir. Örneğin, belirlenmiş metrekare ölçülerindeki halı ya da çift kişilik bir koltuk temizlenerek adrese teslim edilir.

Taşınma Yardımı

Farklı bir konuta taşınmanın ardından ihtiyaç duyduğun küçük ölçekli montaj, elektrik, tesisat ve anahtar işlerinin masrafları karşılanır. Avize montajı, kapı zili tamiri, şifonyer ve gardırop gibi mobilyaların montajı, beyaz eşyaların sökülmesi ve bağlanması, elektrik tesisatının gözden geçirilmesi, bu teminat altında verilen hizmetlerden bazılarıdır.

Ambulans Gönderimi

Poliçe sahibi olarak senin, konutunda ikamet edenlerin ya da misafirlerinin konut içinde yaralanması veya rahatsızlanması durumunda, bölgeye en yakın noktadan ambulans gönderimi yapılır. Konutun bulunduğu bölgede sağlık kuruluşu olmayabilir ya da kişilere gerekli tıbbi müdahale yapılamayabilir. Bu durumda ise şehirlerarası tıbbi nakil aracılığıyla en yakın sağlık kuruluşuna ulaşman sağlanır.

Tıbbi Malzeme Gönderimi

Sağlık tedavin amacıyla kullandığın tıbbi malzemelerin ve ilaçlarının evinin bulunduğu bölgede olmaması durumunda, farklı bir bölgeden gönderim masrafları sigorta şirketi tarafından karşılanır.

Tıbbi Ekip Gönderimi

Bu teminat kapsamında sigorta şirketleri, hastalık nedeniyle ya da ameliyat sonrasında evde bakım hizmeti alman gereken durumlar için uzman doktor, hemşire, solunum teraspisti ya da refaketçi gönderimi yapar.

Hastaneye Yatma Durumunda Yardım

Bu hizmet, hastalık ya da yaralanma nedeniyle hastanede yatmak zorunda kalırsan rekafatçilerinin hastaneye naklini içerir. Sigorta şirketleri, 16 yaşından küçük olan çocukların  varsa onları hastaneye ya da bir aile üyesinin yanına da nakledebilir.

Cenaze İşlemleri

Konut dışında lehdarlardan birinin vefat etmesi durumunda cenaze, poliçe adresine ulaştırılır. Nakil işlemi tıbbi şartlara uygun olarak gerçekleştirilir. Defin ve cenaze tören

Türkiye, deprem kuşağında yer alan bir ülke olduğu için ülke genelinde büyük ya da küçük ölçekli deprem olma ihtimali de her zaman bulunur. Deprem haricinde meteorolojik doğal afetler de pek çok bölgede meydana gelebilir. Her bölgede sık görülen ya da görülme ihtimali yüksek olan doğal afetler farklı olabilir. Fırtına, çığ, kar, şiddetli rüzgâr, dolu, don ve sel de meteorolojik doğal afetler arasında bulunur. Örneğin Akdeniz Bölgesi; sel, heyelan, don ve dolu fırtınaları açısından risk taşır. Karadeniz Bölgesi’nde ise aşırı yağışa bağlı olarak yer kayması yaşanabilmektedir.

Bölgelerin jeolojik ve coğrafi yapısına göre meydana gelen ve büyük yıkımlara yol açan bu doğal afetler, bina ve içindeki eşyaların zarar görmesine neden olabilir. Çeşitli felaketlere karşı evi ve eşyaları güvence altına alan konut sigortası, herhangi bir zarar durumunda limitler dahilinde zararın karşılanmasını sağlar. Doğal afetleri durdurmak mümkün olmasa da konut sigortası yaptırarak maddi zararlarını en aza indirebilirsin. Hemen kendiniz için uygun konut sigorta tekliflerini inceleyebilir, binanı ve eşyalarını güvence altına alabilirsin.

Konut Sigortası Hangi Doğal Afetleri Kapsar?

Konut sigortası, ana ve ek teminatlarla birlikte ani gelişen doğal afetlerin verdiği zarara karşı güvence verir.

Deprem ya da sel nedeniyle zarar gören eşyaların, yoğun kar yağışı nedeniyle hasar alan çatın ya da fırtınada zarar gören binanın maddi zararını limitler dahilinde karşılaman mümkündür. Konut sigortası poliçene eklenebilecek doğal afet teminatları şu şekildedir:

Deprem ve Yanardağ Püskürmesi

Zorunlu deprem sigortası olarak da bilinen Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) dışında kalan durumlarda ve deprem, tsunami ve yanardağ püskürmesi nedeniyle ev ve eşyalarının doğrudan ya da dolaylı olarak zarar görmesi durumunda limitler dahilinde tüm zararların konut sigortası kapsamında karşılanır. Deprem nedeniyle meydana gelen yangın, toprak çökmesi, yer kayması ve infilak da poliçenin kapsamına alınır. Sigorta şirketleri, bina ile birlikte istinat duvarı ve temelleri de poliçene dahil edebilir. Konut sigortası deprem teminatı, yaşadığın binayı ve eşyalarını enflasyona karşı da koruyabilir. Bu maddenin poliçene eklenmesi halinde teminat artışı sağlanabilir. Bu durumda teminat artışını sağlayacak enflasyon oranı da poliçen üzerinde belirtilir.

Sel ve Su Baskını

Konutun çevresinde bulunan nehir, çay, dere ya da kanalların taşması nedeniyle meydana gelebilecek zararlar için konut ve eşyaların güvence altına alınır. Bu madde kapsamında genellikle sel, tsunami, yağmur ve gelgit nedeniyle yaşanabilecek su baskınları yer alır. Özellikle aşırı yağış nedeniyle foseptik çukurlarının ve kanalizasyonun geri tepmesi hasara neden olabilir. Yer altı sularının da bina ve eşyalarına vereceği hasarlar konut sigortan kapsamına alınabilir.

Yer Kayması

Binanın üzerinde bulunduğu arsada ya da yakın çevrede meydana gelen yer kayması veya toprak çökmesi durumunda hasar alan eşyalarının zararı karşılanır. Yer kayması, deprem veya sel ve su baskınları nedeniyle de meydana gelebilir. Çoğu sigorta şirketi bu maddeyi de poliçeye ekleyerek mağdur olmasını engeller. Yer kayması, bazı durumlarda binanın çevresinde yapılan kazılar nedeniyle de meydana gelebilir. Bu madde poliçene eklenmediği takdirde kazı nedeniyle oluşan yer kayması ve toprak çökmesinde maddi zararların karşılanmaz.

Fırtına

Kar, yağmur, dolu gibi hava olayları ile birlikte görülmesi fark etmeksizin, fırtına sırasında sürüklenen ve atılan eşyaların binana zarar vermesi durumuna karşı konut sigortası güvence verir. Sigorta şirketleri, maddi zararların karşılanması için rüzgârın en az kaç metre yükseklikte ve hızda esmesi gerektiğini de poliçede belirtir.

Kar Ağırlığı

Yoğun kar yağışının ardından çatıda biriken kar ya da buzun ağırlığı nedeniyle veya kayması durumunda binan ve eşyaların zarar görebilir. Bu durumda doğrudan ya da dolaylı olarak zarar gören eşyalarının masrafı karşılanır. Kar ağırlığı nedeniyle çatının hasar görmesi, bina içinde bulunan eşyalarına farklı şekilde de zarar verebilir. Yağmur ve kar nedeniyle ıslanan ve hasar alan eşyaların da poliçe kapsamına alınabilir.

i masrafları bu hizmet kapsamı dışında tutulur.

Bilgi Hattı

Bu hizmetten yararlanarak asistans hizmeti ile anlaşmalı tüm kurumların telefon numaralarını ve adreslerini öğrenebilirsin. Nöbetçi eczaneler, ambulans şirketleri, konaklama tesisleri, tesisatçılar, camcılar, boyacılar, marangozlar, temizlik şirketleri, elektrikli eşya yetkili servisleri, turizm danışma ofisleri, klima hizmeti veren kuruluşlar, güvenlik şirketleri, konsolosluk ve elçilikler bu kurumlar arasında bulunur.

Konut Sigortası Doğal Afet Teminatları Nelerdir?

Doğal Afet Teminatları Hakkında Sık Sorulan Sorular

Deprem Konut Sigortası ve DASK Arasında Ne Fark Var?

DASK poliçesi, deprem sırasında binanın gördüğü hasarın karşılanmasına yardımcı olurken konut sigortası ise çok daha geniş kapsamlıdır. Konut deprem sigortası ile depremin yanı sıra sel, fırtına, kar ağırlığı gibi farklı doğal afetlere karşı da bina ve eşyalarını güvence altına alınabilir. Tüm binalar için yaptırılması zorunlu olan DASK’ın tamamlayıcısı olarak konut sigortasından yararlanabilirsin.

Kar Ağırlığı Nedeniyle Çatı Akmasını Sigorta Karşılar mı?

Çatı akması poliçe kapsamına alındığı takdirde zararın sigorta şirketi tarafından karşılanır. Kar ağırlığının yanı sıra yoğun yağış nedeniyle ıslanma sonucunda çatının ve binanın içindeki sigortalı eşyalarının zarar görmesi durumunda da konut sigortasından yararlanabilirsin.

Fırtına ve Kar Ağırlığı Teminatı Dışında Kalan Durumlar Nelerdir?

Fırtına teminatı; deniz, dere ve kanalların taşması nedeniyle bina ve eşyaların kabarması gibi meydana gelen zararları karşılamaz. Kar ağırlığı ise çatıda biriken buzun ve karın çatıya ve dolayısıyla eşyalarlarına verdiği zararları karşılar. Ancak çatıda herhangi bir zarar olmaması ve eriyen karın bina içine girmesi nedeniyle oluşan hasarlar için güvence vermez. Kapalı bir alanda olmayan, açıkta bulunan eşyaların da teminat kapsamı dışında tutulur.

Konut Sigortasında Doğal Afet Teminatları İçin Poliçe Primleri Nasıl Belirlenir?

Sigorta primleri, özellikle doğal afetler söz konusu olduğunda sigortalı konutun bulunduğu bölgeye göre değişebilir. Deprem ya da sel riski yüksek olan bölgelerde, bu teminatlar için ödenmesi gereken primler farklılık gösterebilir. İkamet ettiğin bölgeye göre sigorta ettirdiğib eşyaların değeri de prim fiyatlarını değiştirebilir.

 

Konut Sigortasında Eşya Teminatı Nedir?

Konut sigortası, poliçende belirtilen durumlar nedeniyle hasar gören binanı güvence altına aldığı gibi kişisel eşyalarında meydana gelen zararları da karşılar. Değerli eşyalar, elektronik aletler, kıyafetler, kasa içinde kilitli tutulan ziynet eşyaları gibi ev içinde kullandığın tüm eşyaların da poliçe kapsamına alınabilir.

Konut Eşya Sigortası Nedir?

Ev eşya sigortası, konut sigortası kapsamında olan tüm eşyalarını pek çok riske karşı güvence altına alır. Bu teminatlardan yararlanmak içinse kullandığın kişisel ya da kıymetli eşyaları poliçe kapsamına alman gerekir. Eşyaların poliçenin yapıldığı günkü satın alma değerine göre güvence altına alınır. Konut eşya sigortası sayesinde deprem, yangın, sel, fırtına, hırsızlık gibi risklere ve çevresel etmenlere karşı eşyalarını koruman mümkündür. Dilersen Neden Konut Sigortası Yaptırmalıyım? yazımızdan konut sigortasının avantajlarını tüm detaylarıyla öğrenebilirsin.

Eşya teminatı konut sigortasının kapsamına ve sigorta şirketlerine göre değişebilir. Yani her konut sigortası ürünü, eşyaların tümünü koruma altına almaz. Bu nedenle teklif alarak konut sigortası teminatlarından ihtiyacına en uygun olanları inceleyebilirsin ve teminat altına almak istediğin eşyalarını da poliçeye ekletmek için bilgi alabilirsin.

Konut Sigortası Eşya Teminatı Neleri Kapsar?

Konut sigortası eşya teminatı, yaşadığın bina ile birlikte senin, konutunda ikamet edenlerin ve misafirlerinin eşyalarını da güvence altına alabilir. Herhangi bir riske karşı poliçe kapsamına alınabilecek eşyalar şu şekildedir:

Kişisel Kullanıma Yönelik Eşyalar

Kıyafetler, aksesuarlar, oyuncaklar, çocukların bakımı için kullandığın araç ve gereçler ve okulda eğitim amacıyla kullandığın tüm materyaller kişisel kullanıma yönelik eşyalardır. Bu eşyalarını, sigortanın yapıldığı zamanki değerlerine göre güvence altına alabilirsin.

Mobilya ve Diğer Eşyalar

Konut eşya sigortası ile sehpa, masa, sandalye, koltuk takımı, yemek odası takımı gibi mobilyalar; avize ve abajur gibi aydınlatma elemanları; halı, perde gibi ev tekstil ürünleri; mutfak ve banyoda kullanılan tabak, çatal, bıçak, banyo takımları, temizlik ve kozmetik ürünleri gibi tüm malzemelerini de poliçe kapsamında güvence altına alabilirsin.

Elektronik Eşyalar

Konut eşya sigortası, elektrik akımının yaşadığın konut içindeki eşyalara verdiği doğrudan ya da dolaylı hasarları karşılar.

Elektronik eşya sigortası kusur ya da hatalar, hırsızlık, yüksek voltaj ya da kısa devre, yangın ya da yıldırım düşmesi, duman, deprem ve sel, 3. şahısların verdiği hasarlar gibi nedenlerle evinde meydana gelebilecek pek çok riske karşı güvence verir.

Televizyon, radyo, sabit ev telefonu, masaüstü bilgisayar, yazıcı, tarayıcı, haberleşme cihazları, çamaşır makinesi ya da bulaşık makinesi gibi beyaz eşyaların, mikrodalga fırın, davlumbaz ve aspiratör, küçük ev aletleri, bilgi işlem ekipmanları, grafik basın yayın ölçüm ekipmanları, tıp cihazları, alarm ve test ekipmanları, akıllı ev sistemleri bu elektronik aletlerin bazılarıdır. Optik ya da mobil kullanıma yönelik olan elektronik eşyaların ise poliçede belirtilmediği takdirde kapsam dışıdır. Herhangi bir risk durumunda bu cihazların da zararlarının karşılanması için elektronik aletlerinin de poliçeye eklenmesi gerekir.

Kıymetli Eşyalar

Kıymetli eşyalar arasında sanat eserleri, tarihi eserler, el halıları, antika değeri taşıyan eserler, el yazmaları, resim, heykel, biblo, ruhsatlı silahlar, ziynet eşyaları, mücevherat ve kıymetli saatler bulunur. Poliçenin üzerine her bir kıymetli eşyanın bedeli yazılır ve hırsızlık durumunda zararın karşılanır. Bazı durumlarda sigorta şirketleri bu eşyaların çekmece, kasa gibi kilitli bir yerde muhafaza edilmesini de isteyebilir.

Garajda Bulunan Araçlar

Poliçeye eklenecek teminatlar sayesinde garajda bulunan araçlarını da güvence altına alabilirsin. Adresinde kapalı halde garajda bulunan motorlu ya da motursuz kara taşıtların ve deniz taşıtların da yangın, sel gibi nedenlerle meydana gelen hasarlarda teminat kapsamında karşılanır.

Nakit Para, Döviz ve Altın

Herhangi bir kasada kilit altında bulundurmadan açıkta tuttuğun ya da kasada sakladığın nakit para, döviz ve her türlü altının da hırsızlık gibi durumlar için teminat dahilinde güvence altına alınabilir. Bu eşyaların nerede saklanacağı da önemli bir detaydır. Poliçeye göre kapsama alanı değişebilir.

Kıymetli Evraklar

Hisse seneti, bono, tahvil, hediye çekleri gibi kıymetli evrakların da poliçe kapsamına alınabilir. Hırsızlık ya da yangın gibi nedenlerle bu evrakların çalınması veya zarar görmesi durumunda evraklar iptal edilir ve ikame masrafların karşılanır. İkamesi mümkün olmayan kıymetli evraklarda ise tazminat, bunların bedelleri üzerinden yapılır. Evinin içi haricinde garaj veya kömürlük gibi yerlerde bulunan kıymetli evrakların da güvence altına alınabilir.

Gıda Bozulması

Voltaj değişikliği gibi nedenlerle derin dondurucu ya da buzdolabının arızalanması sonucunda elektrik şalteri atabilir. Bu gibi nedenlerle elektrik kesintisi yaşanması durumunda bozulan gıdaların masrafları da konut sigortası eşya teminatı kapsamında karşılanabilir.

Konut Dışındaki Kişisel Eşyaların Çalınması

Anahtar, cep telefonu, nakit para gibi konut dışında kapkaç ya da gasp nedeniyle çalınan eşyaların da güvence altına alınır. Nüfus cüzdanı ve pasaport gibi kimlik bilgilerini içeren belgelerin yeniden çıkarılmasını da konut sigortan karşılayabilir.

Konut Eşya Sigortası Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Konut ve Eşya Sigortası Kapsamında Misafirlerin Zararları Karşılanır Mı?

Yangın, hırsızlık, su baskını gibi nedenlerle misafirlerinin eşyalarında ortaya çıkan hasarlar da karşılanabilir. Konut sigortasına misafir sorumluluk teminatı eklendiği takdirde limitler dahilinde zararlar karşılanır.

Komşuların Zarar Gören Eşyaları İçin Masraflar Karşılanır Mı?

Konut sigortası poliçesi, poliçe kapsamında ve limitler dahilinde, komşularının eşyalarında yangın, sel, törer eylemleri, patlama gibi nedenlerle meydana gelen zararları karşılar.

Bir Dizüstü Bilgisayar Konut Dışında Çalınırsa Teminat Kapsamında Sayılır Mı?

Bu durum sigortaya göre değişse de genellikle mobil ve taşınabilir elektronik cihazlar kullanım ya da nakliye harici bir zamanda çalındığında veya hasar gördüğünde sigorta kapsamında sayılmaz. Bu cihazların da güvence altına alınması için poliçende ayrıca belirtilmesi gerekir.

Konut Eşya Sigortası Çalınan Eşyaları Karşılar Mı?

Teminat olarak eklenebilecek seçeneklerden biri de eşyaların güvence altına alınmasıdır. Hırsızlık durumunda, bildirimde bulunduğun tüm eşyalar için sana belirli oranlarda ödeme yapılır.

Elektronik Cihazlarda Sigorta Bedeli Nasıl Hesaplanır?

Elektronik cihazlarda sigorta bedeli yeni cihazın satış bedeli, her türlü nakliye, gümrük ya da montaj tutarı üzerinden hesaplanır. Yeni cihazların için ödenen bu bedelle birlikte cihazın hasar ve arızalar olmadan, hiç zarar görmemiş gibi çalışması amaçlanır.

Elektronik Aletler İçin Hasar Ödemesi Hangi Koşullarda Yapılır?

Poliçede geçen elektronik aletlerde hasar ödemesi, cihazların kısmi ya da tam hasar almasına göre değişiklik gösterir. Kısmi hasarlarda onarılan parçanın piyasa değeri hesaplanır ve tamir masrafların karşılanır. Tam hasar durumunda ise cihazının kullanımına bağlı olarak deformasyona uğraması ve aşınması göz önünde bulundurulmadan hesaplama yapılır.

Konut Sigortası Asistans Hizmetleri Nelerdir?

Konut sigortası,  evini ve eşyalarını deprem, sel, yangın, hırsızlık gibi pek çok riske karşı koruma altına alır ve maddi hasarlarını öder. Asistans hizmetleri ise konut sigortası poliçesi içerisinde yer alır ve gündelik hayatta ihtiyaç duyabileceğin bakım ve onarım hizmetlerini ücretsiz alabilmeni sağlar.

Konut Sigortası Asistans Hizmeti Nedir?

Asistans hizmeti, konut sigortası poliçesinde yer alan teminatlara ek olarak limitler dahilinde ücretsiz yararlanabileceğin hizmetleri içerir. Bu hizmetler genel olarak ev içi bakım ve tamir işleridir. Elektrik ve tesisat problemleri, cam kırılması, anahtarı evin içinde unutman gibi farklı sorunlarda dışarıdan ücretli tamir hizmeti almak yerine konut poliçenin asistans hizmetlerinden yararlanabilirsin. Yani bu hizmetleri poliçen kapsamında ücretsiz olarak kullanabilirsin.

Sigorta şirketleri, asistans hizmetleri için genellikle süre kısıtlaması olmadan 7/24 ulaşım imkanı sunar. Asistans hizmeti, poliçenin başlangıç tarihinden itibaren bir yıl süre için geçerlidir.

Asistans hizmetlerinin kapsamları sigorta şirketlerine ve ürünlerine göre değişmektedir. Bazı konut sigortası poliçelerinde asistans hizmetlerinin sadece birkaçı varken bazılarında ise daha kapsamlı ek hizmetler vardır. Bu nedenle konut sigortası teklifi alarak poliçelerin hangi asistans hizmetlerini kapsadığını öğrenerek ihtiyaçlarına en uygun konut sigortasını kolaylıkla seçebilirsin. Ayrıca hatırlatmakta fayda var, asistans hizmetleri poliçedeki limitlerle sınırlıdır. Limitlerin içerisinde kalan masraflar ücretsiz olarak yapılır.

Konut Sigortası Asistans Hizmetleri Neleri Kapsar?

Konut sigortası asistans hizmetleri teminatları sigorta şirketine göre değişse de genel olarak sunulan hizmetler şunlardır:

Çilingir Hizmeti

Evinin anahtarını unutman ya da kaybetmen durumunda sigorta şirketleri anlaşmalı bir çilingiri ikamet adresine gönderir. Bu hizmeti ücretsiz alabilmen için konutta yaşadığına dair fatura ya da tapu gibi bir belge sunman gerekir. Bu hizmet kapsamında, çilingirin yol ve materyal masrafı karşılandığı gibi zorunlu olarak kilide zarar verilen durumlarda kilit değişimi de karşılanır.

Dahili Tesisat Sorunları

Evinde dahili su tesisatının herhangi bir nedenle patlaması ya da kırılması durumunda konutuna bir tesisatçı gönderilir. Acil tamirat gerektirebilen bu durumlarda, evde kullanılan musluklara giden temiz su tesisatlarından ana su vanasına kadar tüm dahili tesisat, asistans hizmeti kapsamında onarılır. Sigorta şirketi; işçilik masrafını, tesisatçının kullandığı malzemeleri ve yol ücretini poliçede belirtilen sınıra göre karşılar. Bu hizmetten yılda kaç kez yararlanabileceğin ise sigorta şirketinin poliçesine göre değişse de genellikle üç kez ile sınırlıdır.

Elektrik Problemleri

Bu teminat; konutunun içinde bulunan elektrik anahtarlarından ana elektrik sigortasına kadar tüm dahili elektrik tesisatında meydana gelen ve elektriğin kullanılmasını engelleyen hasarları kapsar. Hizmeti almak için onay vermen ile konutun bulunduğu yere en yakın elektrikçi, sigorta şirketi tarafından yönlendirilir. Bu hizmet yalnızca elektrik tesisatı kapsamında geçerli olduğu için priz, elektrik düğmesi, duy gibi materyaller ve elektrikli aletler kapsam dışı tutululur. Sigorta şirketleri, tesisatın eski ve tamir edilemeyecek durumda olması durumunda bu hizmeti kapsam dışına alabilir. Bazı sigorta şirketleri, elektrik tesisatı hasarları nedeniyle konut içinde kalan kişilerin acil kurtarılması gereken durumları da asistans hizmeti kapsamına alabilir.

Cam Kırılması

Konutunun içinde poliçe kapsamına alınan vitrin gibi eşya camlarının ya da konutun dış cephesinde bulunan camların kırılması durumunda bu hizmetten yararlanabilirsin. Cam kırılmasının tüm işçilik ve malzeme masrafları, en yakın camcıyı konuta yönlendiren sigorta şirketi tarafından karşılanır.

Konaklama Masrafları

Su baskını, yangın gibi nedenlerle evinin oturulamaz hale gelmesi durumunda, otelde konaklama masrafların bu teminat kapsamında karşılanır. Kişi başı oda ve kahvaltı fiyatları, otelin konuta olan uzaklığı ve kalınacak gün sayısı sigorta şirketi tarafından belirlenir. Bu ihtiyacını kanıtlamak için fotoğraf ya da itfaiye zaptı gibi belgeleri sigorta şirketi ile paylaşman gerekebilir.

Öngörülemeyen Dönüş Masrafları

Bu teminat; herhangi bir nedenle seyahatteyken meydana gelen hırsızlık, patlama gibi nedenlerle konutunun oturulamaz hale gelmesi ya da pencere ve kapıların zorlanması durumunda, dönüş masraflarını içerir. Bazı sigorta şirketleri birinci dereceden bir yakınının vefatı ya da ciddi şekilde yaralanması durumunda da dönüş masraflarını karşılayabilir. Poliçede belirtilen mesafe göz önünde bulundurularak uçak, otobüs ya da tren bileti sağlanabilir.

Güvenlik Hizmeti

Yangın, su baskını ya da hırsızlık gibi durumlarda konutunda ikamet etmeni güvensiz veya tehlikeli hale getirecek hasarlar meydana gelebilir. Bu durumda sigorta şirketleri, konutun hırsızlıktan korunması amacıyla güvenlik hizmeti verir. Poliçe limiti dahilinde belirli bir süre için bir güvenlik görevlisi ya da bekçi, konutun korunmasından sorumlu olur.

Bakım Hizmetleri

Bakım hizmetleri kapsamında; kombi ve klima bakımı, petek temizliği, halı ve koltuk yıkama hizmetleri sigorta şirketleri tarafından karşılanır. Klima bakımı, genellikle konut içinde bulunan duvar tipi ya da mobil bir klima için geçerli olur. Bazı sigorta şirketleri, diğer klimalar için bakım hizmeti talep etmen durumunda bu hizmetten indirimli şekilde yararlanmanı sağlayabilir. Klima bakımı için de arıza tespiti, gaz basıncının ölçülmesi, filtre temizliği, iç ve dış ünitelerin temizliği ve elektrik kaçağı kontrolü bulunur.

Yoğuşmalı ya da yoğuşmasız kombilerin bakımı da asistans hizmetleri sayesinde ücretsiz yapılabilir. Genellikle yılda bir kez olmak üzere eşanjör ve elektrik kaçağı kontrolü, sıcak su ve kaloriferlerin yanma durumunun kontrolü, gaz basıncı ölçümü ve fan kontrolü yapılır.

Halı ve koltuk yıkamada da limitler poliçede belirlenmiştir. Örneğin, belirlenmiş metrekare ölçülerindeki halı ya da çift kişilik bir koltuk temizlenerek adrese teslim edilir.

Taşınma Yardımı

Farklı bir konuta taşınmanın ardından ihtiyaç duyduğun küçük ölçekli montaj, elektrik, tesisat ve anahtar işlerinin masrafları karşılanır. Avize montajı, kapı zili tamiri, şifonyer ve gardırop gibi mobilyaların montajı, beyaz eşyaların sökülmesi ve bağlanması, elektrik tesisatının gözden geçirilmesi, bu teminat altında verilen hizmetlerden bazılarıdır.

Ambulans Gönderimi

Poliçe sahibi olarak senin, konutunda ikamet edenlerin ya da misafirlerinin konut içinde yaralanması veya rahatsızlanması durumunda, bölgeye en yakın noktadan ambulans gönderimi yapılır. Konutun bulunduğu bölgede sağlık kuruluşu olmayabilir ya da kişilere gerekli tıbbi müdahale yapılamayabilir. Bu durumda ise şehirlerarası tıbbi nakil aracılığıyla en yakın sağlık kuruluşuna ulaşman sağlanır.

Tıbbi Malzeme Gönderimi

Sağlık tedavin amacıyla kullandığın tıbbi malzemelerin ve ilaçlarının evinin bulunduğu bölgede olmaması durumunda, farklı bir bölgeden gönderim masrafları sigorta şirketi tarafından karşılanır.

Tıbbi Ekip Gönderimi

Bu teminat kapsamında sigorta şirketleri, hastalık nedeniyle ya da ameliyat sonrasında evde bakım hizmeti alman gereken durumlar için uzman doktor, hemşire, solunum teraspisti ya da refaketçi gönderimi yapar.

Hastaneye Yatma Durumunda Yardım

Bu hizmet, hastalık ya da yaralanma nedeniyle hastanede yatmak zorunda kalırsan rekafatçilerinin hastaneye naklini içerir. Sigorta şirketleri, 16 yaşından küçük olan çocukların  varsa onları hastaneye ya da bir aile üyesinin yanına da nakledebilir.

Cenaze İşlemleri

Konut dışında lehdarlardan birinin vefat etmesi durumunda cenaze, poliçe adresine ulaştırılır. Nakil işlemi tıbbi şartlara uygun olarak gerçekleştirilir. Defin ve cenaze tören

Türkiye, deprem kuşağında yer alan bir ülke olduğu için ülke genelinde büyük ya da küçük ölçekli deprem olma ihtimali de her zaman bulunur. Deprem haricinde meteorolojik doğal afetler de pek çok bölgede meydana gelebilir. Her bölgede sık görülen ya da görülme ihtimali yüksek olan doğal afetler farklı olabilir. Fırtına, çığ, kar, şiddetli rüzgâr, dolu, don ve sel de meteorolojik doğal afetler arasında bulunur. Örneğin Akdeniz Bölgesi; sel, heyelan, don ve dolu fırtınaları açısından risk taşır. Karadeniz Bölgesi’nde ise aşırı yağışa bağlı olarak yer kayması yaşanabilmektedir.

Bölgelerin jeolojik ve coğrafi yapısına göre meydana gelen ve büyük yıkımlara yol açan bu doğal afetler, bina ve içindeki eşyaların zarar görmesine neden olabilir. Çeşitli felaketlere karşı evi ve eşyaları güvence altına alan konut sigortası, herhangi bir zarar durumunda limitler dahilinde zararın karşılanmasını sağlar. Doğal afetleri durdurmak mümkün olmasa da konut sigortası yaptırarak maddi zararlarını en aza indirebilirsin. Hemen kendiniz için uygun konut sigorta tekliflerini inceleyebilir, binanı ve eşyalarını güvence altına alabilirsin.

Konut Sigortası Hangi Doğal Afetleri Kapsar?

Konut sigortası, ana ve ek teminatlarla birlikte ani gelişen doğal afetlerin verdiği zarara karşı güvence verir.

Deprem ya da sel nedeniyle zarar gören eşyaların, yoğun kar yağışı nedeniyle hasar alan çatın ya da fırtınada zarar gören binanın maddi zararını limitler dahilinde karşılaman mümkündür. Konut sigortası poliçene eklenebilecek doğal afet teminatları şu şekildedir:

Deprem ve Yanardağ Püskürmesi

Zorunlu deprem sigortası olarak da bilinen Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) dışında kalan durumlarda ve deprem, tsunami ve yanardağ püskürmesi nedeniyle ev ve eşyalarının doğrudan ya da dolaylı olarak zarar görmesi durumunda limitler dahilinde tüm zararların konut sigortası kapsamında karşılanır. Deprem nedeniyle meydana gelen yangın, toprak çökmesi, yer kayması ve infilak da poliçenin kapsamına alınır. Sigorta şirketleri, bina ile birlikte istinat duvarı ve temelleri de poliçene dahil edebilir. Konut sigortası deprem teminatı, yaşadığın binayı ve eşyalarını enflasyona karşı da koruyabilir. Bu maddenin poliçene eklenmesi halinde teminat artışı sağlanabilir. Bu durumda teminat artışını sağlayacak enflasyon oranı da poliçen üzerinde belirtilir.

Sel ve Su Baskını

Konutun çevresinde bulunan nehir, çay, dere ya da kanalların taşması nedeniyle meydana gelebilecek zararlar için konut ve eşyaların güvence altına alınır. Bu madde kapsamında genellikle sel, tsunami, yağmur ve gelgit nedeniyle yaşanabilecek su baskınları yer alır. Özellikle aşırı yağış nedeniyle foseptik çukurlarının ve kanalizasyonun geri tepmesi hasara neden olabilir. Yer altı sularının da bina ve eşyalarına vereceği hasarlar konut sigortan kapsamına alınabilir.

Yer Kayması

Binanın üzerinde bulunduğu arsada ya da yakın çevrede meydana gelen yer kayması veya toprak çökmesi durumunda hasar alan eşyalarının zararı karşılanır. Yer kayması, deprem veya sel ve su baskınları nedeniyle de meydana gelebilir. Çoğu sigorta şirketi bu maddeyi de poliçeye ekleyerek mağdur olmasını engeller. Yer kayması, bazı durumlarda binanın çevresinde yapılan kazılar nedeniyle de meydana gelebilir. Bu madde poliçene eklenmediği takdirde kazı nedeniyle oluşan yer kayması ve toprak çökmesinde maddi zararların karşılanmaz.

Fırtına

Kar, yağmur, dolu gibi hava olayları ile birlikte görülmesi fark etmeksizin, fırtına sırasında sürüklenen ve atılan eşyaların binana zarar vermesi durumuna karşı konut sigortası güvence verir. Sigorta şirketleri, maddi zararların karşılanması için rüzgârın en az kaç metre yükseklikte ve hızda esmesi gerektiğini de poliçede belirtir.

Kar Ağırlığı

Yoğun kar yağışının ardından çatıda biriken kar ya da buzun ağırlığı nedeniyle veya kayması durumunda binan ve eşyaların zarar görebilir. Bu durumda doğrudan ya da dolaylı olarak zarar gören eşyalarının masrafı karşılanır. Kar ağırlığı nedeniyle çatının hasar görmesi, bina içinde bulunan eşyalarına farklı şekilde de zarar verebilir. Yağmur ve kar nedeniyle ıslanan ve hasar alan eşyaların da poliçe kapsamına alınabilir.

i masrafları bu hizmet kapsamı dışında tutulur.

Bilgi Hattı

Bu hizmetten yararlanarak asistans hizmeti ile anlaşmalı tüm kurumların telefon numaralarını ve adreslerini öğrenebilirsin. Nöbetçi eczaneler, ambulans şirketleri, konaklama tesisleri, tesisatçılar, camcılar, boyacılar, marangozlar, temizlik şirketleri, elektrikli eşya yetkili servisleri, turizm danışma ofisleri, klima hizmeti veren kuruluşlar, güvenlik şirketleri, konsolosluk ve elçilikler bu kurumlar arasında bulunur.

Konut Sigortası Doğal Afet Teminatları Nelerdir?

Doğal Afet Teminatları Hakkında Sık Sorulan Sorular

Deprem Konut Sigortası ve DASK Arasında Ne Fark Var?

DASK poliçesi, deprem sırasında binanın gördüğü hasarın karşılanmasına yardımcı olurken konut sigortası ise çok daha geniş kapsamlıdır. Konut deprem sigortası ile depremin yanı sıra sel, fırtına, kar ağırlığı gibi farklı doğal afetlere karşı da bina ve eşyalarını güvence altına alınabilir. Tüm binalar için yaptırılması zorunlu olan DASK’ın tamamlayıcısı olarak konut sigortasından yararlanabilirsin.

Kar Ağırlığı Nedeniyle Çatı Akmasını Sigorta Karşılar mı?

Çatı akması poliçe kapsamına alındığı takdirde zararın sigorta şirketi tarafından karşılanır. Kar ağırlığının yanı sıra yoğun yağış nedeniyle ıslanma sonucunda çatının ve binanın içindeki sigortalı eşyalarının zarar görmesi durumunda da konut sigortasından yararlanabilirsin.

Fırtına ve Kar Ağırlığı Teminatı Dışında Kalan Durumlar Nelerdir?

Fırtına teminatı; deniz, dere ve kanalların taşması nedeniyle bina ve eşyaların kabarması gibi meydana gelen zararları karşılamaz. Kar ağırlığı ise çatıda biriken buzun ve karın çatıya ve dolayısıyla eşyalarlarına verdiği zararları karşılar. Ancak çatıda herhangi bir zarar olmaması ve eriyen karın bina içine girmesi nedeniyle oluşan hasarlar için güvence vermez. Kapalı bir alanda olmayan, açıkta bulunan eşyaların da teminat kapsamı dışında tutulur.

Konut Sigortasında Doğal Afet Teminatları İçin Poliçe Primleri Nasıl Belirlenir?

Sigorta primleri, özellikle doğal afetler söz konusu olduğunda sigortalı konutun bulunduğu bölgeye göre değişebilir. Deprem ya da sel riski yüksek olan bölgelerde, bu teminatlar için ödenmesi gereken primler farklılık gösterebilir. İkamet ettiğin bölgeye göre sigorta ettirdiğib eşyaların değeri de prim fiyatlarını değiştirebilir.